Αναπτυξιακό «Χαρμάνι» φέρνει το 2023 για τον εγχώριο κλάδο καφέ, καθώς ένα πάγιο αίτημα που αφοορά τη μεταφορά της αξιολόγησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων για τις επιχειρήσεις του κλάδου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων φαίνεται ότι ικανοποιείται, εξέλιξη που σηματοδοτεί και τη δυνατότητα ένταξης των μεταποιητών καφέ στους ωφελούμενους του ΕΣΠΑ.
«Η ένταξη στο ΕΣΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική για μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων του κλάδου, που πλέον θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδότηση για να προωθήσουν τα αναπτυξιακά τους πλάνα. Ο αναπτυξιακός νόμος, στον οποίον οι επιχειρήσεις μεταποίησης καφέ έχουν δικαίωμα υπαγωγής, αφορά κυρίως μεγάλες επενδύσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αξιοποιηθεί από όλο τον κλάδο», αναφέρει, μιλώντας στη «Ναυτεμπορική» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cafetex, Γιάννος Μπενόπουλος.
Παράλληλα, το πρώτο δίμηνο το 2023 εκτιμάται ότι θα διευθετηθούν και ορισμένα τεχνικά ζητήματα που εκκρεμούν στο αναθεωρημένο πλαίσιο των χρησιδανείων μηχανών καφέ, που αποτελεί το βασικό μοντέλο που ακολουθεί η αγορά καφεστίασης. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2022 υπήρξε τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά τη δήλωση των πράξεων που σχετίζονται με την παροχή εξοπλισμού από τις εταιρείες μεταποίησης και εμπορίας καφέ προς τις επιχειρήσεις εστίασης με τη μορφή του χρησιδανείου. Με τη νέα διάταξη που ψηφίστηκε η υποχρέωση δήλωσης των πράξεων χρήση δανεισμού θα γίνεται πλέον συγκεντρωτικά σε μηνιαία βάση και όχι ανά πράξη όπως γινόταν μέχρι πρότινος.
Στο μεταξύ, με σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, τακτοποιείται και το ζήτημα που αφορούσε τον καθορισμό των ποσοστών φυσικής απομείωσης (φύρας) στον φρέσκο καφέ που αποθηκεύεται στις φορολογικές αποθήκες. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι στα 6 έτη εφαρμογής του ΕΦΚ οι απώλειες για τις επιχειρήσεις υπερέβησαν το 1,5 εκατ. ευρώ, λόγω της μη αναγνώρισης ποσοστού απόκλισης στο βάρος του αποθηκευμένου προϊόντος. Πλέον, το ποσοστό της απόκλισης βάρους που αναγνωρίζεται ανέρχεται σε 1,75% ετησίως.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της εγχώριας κατανάλωσης, ο κ. Μπενόπουλος αναφέρει ότι η κατ’ οίκον κατανάλωση διατηρεί τη δυναμική που απέκτησε στα lockdowns, ενώ απώλειες καταγράφει το κανάλι της εστίασης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών έρευνας του λιανεμπορίου, ο όγκος πωλήσεων καφέ στο ράφι εμφανίζει φέτος τις επιδόσεις του 2021, ενώ στην εστίαση οι εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι η πτώση προσεγγίζει το 10 με 11%.
Δεδομένης της ακρίβειας, οι προβλέψεις για το 2023 είναι ιδιαίτερα συγκρατημένες, με την πορεία στο κανάλι της εστίασης να προβληματίζει την αγορά.
Πηγή: Ναυτεμπορική